Ekonomi

Çeltik Üreticileri Çeltik Fiyatlarının Açıklanmasını Bekliyor

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Samsun’un Bafra ilçesinde çeltik hasadına birkaç gün kala üreticilerin sorunlarını dinleyen CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, “Çeltik fiyatı hala açıklanmadı. Maliyetlerin 15 ile 18 lira arasında değiştiğini söylüyorlar” dedi. Kilo başına bu tabii ki emeğin bir kısmı hane tarafından karşılanıyorsa Edirne’den 18 lira.” “Fiyat tanımının geldiği söyleniyor ancak hükümet çeltikte taban fiyatını henüz açıklamadı” dedi.

CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, yaklaşan çeltik hasadı öncesinde Bafra’daki çeltik tarlalarında incelemelerde bulunarak üreticilerin sorunlarını dinledi. Bafra Ziraat Odası Osman Tosuner ve Ticaret Borsası Başkanı Tarık Erol ile çeltik başta olmak üzere ilçedeki tarımsal üretimin durumu hakkında görüş alışverişinde bulundu. Murat Çan, ziyaret ve görüşmelerinin ardından yaptığı değerlendirmede, Bafra Ovası’nda çeltik hasadının birkaç hafta içinde tamamlanacağını söyledi.

“DEVLET ÇELTİN TABAN FİYATINI AÇIKLAMADI”

Murad Çan şunları söyledi:

“Samsun Bafra Emenli köyündeyiz. Köy halkıyla uzun süre sohbet ettikten sonra artık çeltik tarlasının önündeyiz. Bildiğiniz gibi çeltik hasadının başlamasına çok az bir süre kaldı ama Vatandaşlarımızın ciddi endişeleri var. Çeltik fiyatı hala açıklanmadı. Maliyetler çeltik kilosu 15-18 lira. Liranın ortasında değişti diyorlar. Bu tabii ki bir miktar emeğin karşılanması durumunda. Mahalle sakinleri tarafından Edirne’nin 18 lira fiyat tanımı yaptığı ancak hükümetin çeltik taban fiyatını henüz açıklamadığı söyleniyor.Destekler henüz açıklanmadı ve önceki döneme göre 1 kuruş bile artırılmadı. Geçen yıl ton başına 100 liradan bahsediliyor, kilo başına hesapladığımızda 1 ile 2 kuruş arasında bir rakama denk geliyor.

“ÜRETİCİLER VE TÜCCARLAR KAZANÇ DÖNGÜSÜNDE”

Vatandaşlarımız ciddi kaygılı, geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde maliyet artışı var. Bugünkü maliyete arazi kirası parası ya da yerlilerin deyimiyle kira parası, gübre parası, ilaç parası, harman parası, ekim parası, biçme parası ve son olarak havanın durumuna göre kurutma parası dahildir. Bunların hepsi bir araya geldiğinde 1 kilo çeltik 18 liraya denk geliyor. Ancak henüz hasat zamanı olmasına rağmen vatandaşlarımız çeltiği devlete, TMO’ya ya da kooperatife ne kadara satacağını bilmiyor ve yine esnafın insafına kalıyor. Esnafın durumu şu şekilde açıklanabilir; Muhtemelen kredi çekebilecekler ve ya satın almada seçici olacaklar ya da fiyatı düşürerek kar elde etmeye çalışacaklar. Neresinden bakarsanız bakın kısır döngü halinde devam edecek bir pirinç hasadına doğru gidiyoruz. Geçmişte burada pirinç hasat festivali yapılıyordu. Bunun acısını şu anda çiftçilerimizin gözünde görüyoruz. Mehmet Şimşek hükümetin insafına kaldı. ekonomi“Yapımcının durumu onların siyasetine hapsolmuş durumda.”

finikeajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu